۴ آرامستان تاریخی تهران که باید به آن سر بزنید!
آرامستان های معروف تهران را چقدر می شناسید؟ آیا با تاریخچه این آرامگاه ها آشنایی دارید؟ در خصوص قدمت آنها چطور؟ چقدر اطلاعات دارید؟ آرامگاه های تهران و سایر شهرهای دیگر ایران جزو بناهای تاریخی نیز محسوب می شوند.
این امکان تاریخی محل دفن افراد و اشخاص برجسته در طول تاریخ بوده است. البته بسیاری از این آرامگاه ها امروزه یک مکان زیارتی و یا یک آثار باستانی معروف به حساب می آیند. بنابراین بهتر است تا با این بناها بیشتر آشنا شویم. با ما در ادامه این بخش همراه شوید.
آرامستان ارامنه تهران
اگر تهرانی باشید حتماً نام این قبرستان تاریخی تهران را شنیدهاید اگر هم شهرستانی هستید به احتمال زیاد در مسیر سفر به تهران فضای متفاوت این آرامستان توجهتان را به خود جلب کرده است. اینجا یکی از بزرگترین قبرستانهای غیر ایرانی در کشور است و در حال حاضر از آن به عنوان معروفترین گورستان تاریخی تهران یاد میشود.
آرامستان ارامنه دولاب را با اسامی دیگری مثل گورستان مسیحیان، قبرستان امیر سلیمانیه و اکبر آباد هم میشناسند؛ که علاوه بر ارامنه افرادی با ملیتهای دیگر نیز در آن به خاک سپردهشدهاند. در حال حاضر دیگر از این قبرستان برای دفن اموات استفاده نمیشود اما آرامستان ارامنه از نظر تاریخی دارای اهمیت بوده و میتوان با دریافت مجوزهای لازم از آن دیدن کرد.
این آرامستان تاریخی تهران دارای ۴ بخش ارامنه، کاتولیکها، ارتودوکسها و بخش آشوریان و کلدانی هاست که در حال حاضر تحت نظارت سفارتهای ایتالیا، لهستان، فرانسه و همچنین نمایندگی کلیسای کاتولیک رم در ایران قرار دارد.
آرامستان متفقین تهران در قلهک
بعد از آرامستان ارامنه رتبه معروفترین قبرستان تاریخی تهران میرسد به قبرستان تاریخی متفقین که در محدوده قلهک و سفارت سابق انگلستان واقع شده است. اینجا را با نام آرامستان انگلیسیها هم میشناسند. این قبرستان تاریخی یادآور جنگ جهانی دوم است. در جریان جنگ جهانی دوم اعلام بیطرفی کشور ایران فایدهای نداشت و با توجه به موقعیت خاص استراتژیک آن، کشور درگیر جنگ شد. آن زمان سربازان زیادی برای جنگ وارد خاک کشور شده و در همینجا نیز به خاک سپرده شدند.
این قبرستان تاریخی تهران در قسمتهای جنوبی باغ قلهک و در محوطه سفارت سابق انگلستان در ایران واقع شده است. علاوه بر قبرستان متفقین، معماری بنایی که در این آرامستان ساخته شده هم حائز اهمیت است. بنای ساخته شده با گنبدی فیروزهای الهام گرفته از معماری ایرانی است که بر روی آن اسامی ۴ هزار سرباز کشته شده در جنگ حک شده است. هرسال در تاریخ ۶ ژوئن با حضور نمایندگانی از کشورهای مختلف یادبودی برای این سربازان ترتیب داده میشود.
در این قبرستان ۶۰۰ قبر وجود دارد که تعداد زیادی از آنها متعلق به سربازان و بخشی هم متعلق به دیپلماتهای مختلف است.
.
آرامستان ظهیرالدوله تهران
اگر به محله امامزاده قاسم سر زده باشید حتماً این قبرستان تاریخی تهران را دیدهاید. آرامستان ظهیرالدوله تهران یکی دیگر از قبرستانهای تاریخی تهران است که پس از آرامستان ارامنه و گورستان متفقین رتبه سومین قبرستان قدیمی و تاریخی پایتخت را به خود اختصاص داده است.
اما چرا به این آرامستان ظهیرالدوله میگویند؟ علی خان ظهیرالدوله از طایفه قاجار بود. در دوران ناصرالدینشاه بروبیایی در د دربار شاه داشت. در متون تاریخی اینطور آمده که روزی ظهیرالدوله و یکی از دراویش آن زمان در حال گشتوگذار در این منطقه از تهران بودند که ناگهان پای او به تکه سنگی گیر میکند. ظهیرالدوله به درویش میگوید که زمان مرگش فرارسیده و باید به زودی کارهای کفنودفنش انجام شود. او از درویش میخواهد که پس از مرگش او را زیر همین درخت دفن کنند. دیری نمیکشد که ظهیرالدوله طبق پیشبینی خودش از دنیا میرود و او را زیر همان درختی که وصیت کرده بود به خاک میسپارند.
در حال حاضر مقبره ظهیرالدوله در محوطه این قبرستان تاریخی تهران قرار دارد.
درست است که از اوایل دهه ۴۰ دیگر اجاره دفن اموات در این گورستان صادر نشد اما در حال حاضر آرامگاه افراد بزرگ و سرشناسی در این قبرستان قرار دارد. ملک الشعرای بهار، فروغ فرخزاد، ابوالحسن صبا، داریوش رفیعی، حسین یاحقی، رهی معیری و… از سرشناسترین افرادی هستند که در خاک این قبرستان آرام گرفتهاند.
آرامستان ابنبابویه تهران
آخرین قبرستان تاریخی تهران که در این مقاله به شما معرفی میکنیم قبرستان ابنبابویه است. این آرامستان یکی دیگر از آرامستان های تاریخی تهران است که شکلگیری آن به دوران پیش از اسلام برمیگردد. همچنین در ۲۰۰ سال گذشته آرامستان ابنبابویه یکی از گورستانهای اصلی شهر تهران و منطقه ری بوده است. با این حساب عجیب نیست که تعداد بسیار زیادی از بزرگان تاریخ ۲۰۰ ساله کشور در این آرامگاه به خاک سپردهشدهاند.
علاوه بر اینکه این قبرستان تاریخی تهران محل دفن بزرگان بسیاری است یکی دیگر از دلایل شهرت این آرامستان نقوش هنری زیادیست که بر روی قبرها به چشم میخورد.
غلامرضا تختی، علیاکبر دهخدا، حسین بهزاد، محمود محمود، محمد علی فروغی و مؤذنزاده اردبیلی از بزرگترین و سرشناسترین افرادی هستند که در این قبرستان تاریخی تهران به خاک سپردهشدهاند.
دیدگاهتان را بنویسید