قبرستان های مشهد در کجای شهر واقع شدهاند؟
شهر مشهد دارای جاذبه های متنوع زیادی است. آرامستان های مشهد نیز در رده بناهای تاریخی و مذهبی قرار میگیرند. از این گونه گردشگری در تمام دنیا با نام گردشگری سیاه یاد میشود، که طرفداران زیادی نیز دارد.
از قبرستان های مشهد میتوان به عنوان مکانهای گردشگری و بسیار آرام نام برد. آرامش و سکوت این اماکن به دلیل فضای طراحی شده آنها است تا فرصتی ایجاد کرده و بتوانند آدمی را به تفکر و خلوت با خود دعوت نمایند.
قبرستان حرم مطهر امام رضا (ع)
از سالهای دور تا کنون عاشقان آستان امام هشتم در کنار آرامگاه این حضرت بزرگوار دفن میشدند به همین دلیل بخش خاص و وسیعی برای این امر بخصوص در این مکان مقدس در نظر گرفته شد. این قبرستان یکی از مهمترین قبرستان های مشهد به شمار میرود و برای ورود به آن باید در صحن آزادی به بخش زیرین حرم مطهر و طبقات پایین حرکت کرد. در این آرامستان در تمام فضا از سنگهای مرمر استفاده شده است، و نام افراد درگذشته بر روی سنگ قبرهای کوچکی نوشته شده است. در صحن های دیگر حرم مطهر امام رضا (ع) نیز آرامستانهایی وجود دارد. قیمت قبور آرامستان حرم مطهر رضوی به طرز قابل توجهی گرانتر از سایر قبرستان های شهر است، بطوری که با قیمت یک خانه مسکونی در سطح شهر مشهد برابری می کند. گران ترین قبور متعلق به صحن آزادی است.
قبرستان بهشت رضا مشهد
بهشت رضا بزرگترین قبرستان در میان آرامستانها و قبرستان های مشهد را دارد که در ۲۰ کیلومتری جاده مشهد – نیشابور واقع شده ودارای مساحت ۱۸۰ هکتار و ۶۵ بلوک برای دفن است. این آرامستان در سال ۱۳۵۵ افتتاح شده و تا کنون پذیرای بیشتر اموات شهر بوده است. این آرامستان به فرودگاه مشهد و پارک جنگلی غدیر تاحدی نزدیک است و دسترسی راحت تری نسبت به دیگر بخش های شهر مشهد دارد. این قبرستان بیشتر شبیه یک پارک بزرگ با درختان بلند و تنومند است.
قبرستان خواجه ربیع
آرامستان خواجه ربیع از بقعههای مشهور کشور و متعلق به دوره صفوی میباشد، که بنای آن را شاه عباس ساخته است. به همین دلیل از اهمیت هنری بالایی برخوردار میباشد. تا کنون کاشیکاریها و باغ بزرگ و زیبای آن مورد توجه بسیاری قرار گرفته است. ارتفاع گنبد آن ۱۸ متر بوده و با کاشیهای فیروزهای تزئین شده است. این قبرستان جزو اولین قبرستان های شهر مشهد میباشد، که در سال ۱۳۱۰ بهعنوان آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. این آرامستان دارای دو بخش اصلی باغ اول و دوم است. آرامگاه خواجه ربیع در آدرس انتهای خیابان خواجه ربیع واقع شده است و قبرستان شهری بشمار میرود، و به همین دلیل رفت و آمد به آن راحت است.
قبرستان بهشت رضوان
این آرامستان که به عنوان دومین قبرستان بزرگ شهر مشهد شناخته میشود گنجایش دفن ۳ میلیون از اموات را تا ۱۰۰ سال آینده خواهد داشت. این آرامستان به تازگی و در سال ۱۳۹۵ افتتاح شده است. آرامستان بهشت رضوان در ابتدای جاده مشهد به کلات واقع گردیده است و دارای مساحت ۱۸۸ هکتار است.
قبرستان خواجه اباصلت
عبدالسلام بن صالح بن سلیمان ایوب بن میسره معروف به خواجه اباصلت هروی از دانشمندان و راویان عصر خود بوده است. خواجه اباصلت یکی از خادمان خاص و از یاران امام رضا بود. این آرامگاه که در کنار خود آرامستان کوچکی نیز دارد در جنوب شرق و در ۵ کیلومتری مشهد واقع شده است. بنای بقعه بسیار قدیمی بوده و به صورت چهار ضلعی ساخته شده است و از هر سو به دلیل وجود چهار در به بیرون راه پیدا میکند. همچنین کاشی کاریها و آیینه کاریهای موجود در این بنا باعث شده تا زیبایی آن دو چندان شود. فضای داخلی آن نیز در پلانی مستطیل شکل کاشیکاری های زیبایی دارد که توجه را جلب مینماید.
قبرستان عاشقان مشهد
این آرامستان در روستای عاشقان و در نزدیکی محل آرامگاه فردوسی قرار گرفته است. این قبرستان واقع در ۱۵۰ متری شمال غرب روستای عاشقان، نرسیده به روستای سید آباد، محله کال زرکش، توس ۹۷ واقع شده است. گفته میشود که قدمت این قبرستان به اواخر دوره تیموری باز میگردد. سنگ قبرهای استفاده شده در این قبرستان به اشکال صندوقی شکل و با حجاریهای آیینی میباشند و برخی از سنگ قبرها نیز به شکل محراب ساخته شدهاند.
داستانی که باعث شده است این آرامستان نام عاشقان را به خود بگیرد، بسیار زیبا و دارای چندین روایت است. گفته میشود دختر یکی از بزرگان و پسری از طبقات پایین به یکدیگر دلبسته بودند. پدر دختر مخالف این رابطه بوده است و پسر را در چاهی انداخته و میکشد. دختر به دنبال معشوق میگردد و متوجه مرگ او میشود و در آخر خود را به همان چاه می اندازد. باگذشت زمان در اطراف چاه مزار درگذشتگان دیگر شکل گرفته است.
برستان عاشقان در روستای توس و ۱۵۰ متری شمال غرب روستای عاشقان، نرسیده به روستای سید آباد، محله کال زرکش، توس ۹۷، شمال جاده سید آباد به ابرغن در کنار کَشَف رود قرار گرفته است. این گورستان در ۲۷ اسفند ۱۳۸۶ به ثبت ملی رسیده است.
قبرستان ارامنه
این آرامستان که اکنون در منطقه شمالی شهر قرار گرفته واقع در میدان ابوطالب مشهد، خیابان حر عاملی است. که در پشت درهای آن حکایتهای بیشمار یک قرن مدفون شده است. این بنا که به ثبت ملی رسیده است بعد از انقلاب به ندرت خانهی ابدی درگذشتگان بوده است. در آن کلیسایی وجود دارد که هنوز نیز حفظ شده است. این گورستان یکی از قبرستان های مشهد با قدمتی بیش از صد سال به شمار میرود. زمین قبرستان وسعتی معادل ۴ هزار و ۵۴۲ مترمربع دارد که در آن مساحت کلیسا یا مادور (نمازخانه) ۱۰۲ مترمربع است. این قبرستان محل دفن مسیحیانی بوده که در طوس و مشهد قدیم ساکن بودهاند. در این آرامستان افرادی با فرقههای گوناگونی همچون ارتودکسها، کاتولیکها، ارامنه گریگور و آشوریها دفن شده اند.
دیدگاهتان را بنویسید