چگونگی برگزاری مراسم ختم در مشهد
نحوه ی برگزاری مراسم ختم در مشهد چگونه است؟
مرگ مهمترین حقیقت زندگی برای انسان است. در آثار و منابع تاریخی به جا مانده از گذشتگان به آداب سوگواری ایرانیان اشاره شده است. مجالس سوگواری و ترحیم در فرهنگ مرم ایران، در میان اقوام ، گروه ها و اقلیت ها به اشکال و تشرفات خاصی برگزار می شود. این آیین ها و رسم ها، مبتنی بر اعتقادات و دستورات دینی و مذهبی و متأثر از باورهای بازمانده از ادیان و مذاهب پیشین است. همانطور که می دانید وجود افکار و عقاید مشابه و مذهب مشترک باعث شده است تا در نقاط مختلف ایران شاهد رسوم عزاداری شبیه به یکدیگر باشیم. . در حال حاضر برگزاری مراسم ترحیم در شهر مشهد شبیه به بسیاری از مناطق ایران است اما تفاوتهای کوچکی دارد. در ادامه به بررسی نحوهی برگزاری مراسم ختم در مشهد خواهیم پرداخت و بیشتر با این رسوم آشنا خواهیم شد.
نحوه ی برگزاری مراسم ختم در مشهد و حرم امام رضا (ع)
بر اساس یک سنت قدیمی پیکر کسانی که در مشهد فوت میشوند بعد از انجام دادن غسل میت به حرم مطهر امام رضا (ع) آورده خواهند شد تا طواف آنها در حرم انجام شود. گفته میشود همانقدر که مومن بین مردم دارای احترام است، بدن متوفی نیز حرمت دارد و باید با احترام غسل و کفن شود. یکی از رسوم در نحوهی برگزاری مراسم ختم در مشهد این است که متوفی را به حرم امام رضا (ع) برای عرض سلام میبرند. این مراسم تشییع مراحل خاص خودش را دارد.
بیشتر بخوانید: ۱۰ مسجد مبله در مشهد جهت برگزاری مراسم ترحیم
بیشتر بخوانید: ۱۰ تالار برتر برگزاری مراسم ختم در مشهد
طواف میت در حرم مطهر امام رضا (ع)
با رسیدن جنازهی متوفی به ورودی حرم مطهر، مأمور مخصوصی با لباس فرم خاکستری که مخصوص راهنمایی تشییع اموات است، به خانواده متوفی کمک میکند و راهنمایی های لازم را انجام میدهد. طواف میت در حرم مطهر رضوی از آداب و رسوم قدیمی شهروندان مشهدی است و در تمامی روزها به جز روز شهادت امام رضا (ع) و روز شهادت نبی مکرم اسلام اموات پیش از دفن در حرم مطهر طواف داده میشوند.
متبرک کردن میت با خاک حرم مطهر رضوی
امروزه رسم تکاندن خاک قالیهای حرم بر روی میت دیگر رواج ندارد و خادمان توصیه میکنند که به جای گرد، از گلاب استفاده شود. اما همانطور که گفته شد از رسوم بسیار قدیمی تکاندن خاک قالی است. با وارد شدن به حرم مطهر میت را روبهروی ضریح قرار میدهند و به حضرت سلام میگویند. پس از این عمل تابوت را بر دوش گرفته و با صدای لا اله الا الله تابوت را به داخل حرم برده و دوباره روبهروی ضریح قرار میدهند و با گلاب جنازه متوفی را عطرآگین میکنند. پس از آنکه میت را از صحن خارج کردند بر روی آن خاک روی قالیچه ها را میریزند و در صحن نماز میت میخوانند و با اتمام نماز و با سلام رو به حرم میت را خارج میکنند.
نحوه ی برگزاری مراسم ختم در مشهد و رسم چراغ برات
از گذشته تا اکنون در استان خراسان رضوی، اقوام مختلفی زندگی کردهاند. در جنوب خراسان رضوی عربها و در شرق بلوچها و هزاره ها و در شمال استان خراسان رضوی کردها و حیدریها در تربت حیدریه حضور دارند. همچنین شهر مشهد مهاجران زیادی از کشورهای دیگر همچون عراق و افغانستان را در خود پذیرفته است. با این تنوع قومیتی، بیشتر آداب و رسوم مراسم ختم در این استان و به خصوص شهر مشهد بسیار به هم شبیه هستند. از مهمترین این آیینها و نحوهی برگزاری مراسم ختم در مشهد چراغ برات است. ریشه این مراسم به ایران باستان باز میگردد. اما این مراسم در کشورهایی همچون ایران و پاکستان و مناطق کردنشین با نام های مختلفی مانند عید برات، شب برات، روز برات و چراغ برات یاد میشود.
زمان برگزاری چراغ برات و چگونگی آن در روستاهای مشهد
مراسم چراغ برات در یازده تا چهارده شعبان و یا دوازده تا پانزدهم شعبان که مصادف با میلاد امام زمان است در استان خراسان برگزار میشود. در این ایام مردم به قبرستانها رفته و برای آمرزش روح درگذشته شان خیرات میکنند. علاوه بر این اعتقاد دارند موجب رهایی خود آنها از آتش جهنم نیز خواهد بود. مردم خراسان معتقدند سرنوشت انسان در این روزها تعیین میشود.
مراسم روز چراغ برات در روستاها بیشتر رونق دارد به صورتی که مردم در شب اخر به پشت بام خانه های خود رفته و سالی خوش را از خداوند درخواست میکنند. همچنین در روستاها مراسم برات خوانی برگزار میشود که در آن نوجوانان و جوانان به خانه افرادی که درگذشته ای دارند رفته و اشعاری در مورد روز برات میخوانند. در مشهد مردم به پخت خوراکهایی قبل از غروب آفتاب همچون انواع نانهای سنتی مانند روغن جوشی، چلبکی، کماچ، ساچ و حلوا میپردازند و با پخش آنها به خیرات میکنند.
رسم برات زنده ها در مشهد چیست؟
در خراسان از شب نیمه شعبان با نام برات زنده ها یاد میشود که دارای مراسم ویژه ای است و مردم بعد از حضور بر مزار درگذشتگان و طلب آمرزش برای آنها با درخواست سلامتی و روزی برای زندگان به شادی پرداخته، چراغ و شمع روشن می کنند. روشن کردن چراغ در هر منطقه دارای آداب و رسوم خاصی است که جزیی جدا نشدنی از نحوهی برگزاری مراسم ختم در مشهد است. برای مثال در این شهر و شهرهای اطراف چراغ برای سه روز خاموش نمی شود.
تشریفات مجالس ترحیم در مشهد
سایت راجعون مرجع تخصصی خدمات ترحیم و همچنین معرف شرکت های برگزارکننده تشریفات ترحیم در تهران و در شهرهای بزرگ دیگر مانند مشهد مقدس می باشد. اگر شما به دنبال شرکتی برای برگزاری مراسمات سوگواری خود در شهر مشهد هستید، می توانید از طریق بخش “خدمات ترحیم در شهرهای بزرگ (مشهد)” به لیست این شرکت ها دست یابید. و یا با ارائه دهندگان خدمات ترحیم در شهر مشهد آشنا شوید.
این خدمات شامل : تهیه سنگ قبر، رزرو مسجد، کرایه اتوبوس، ظروف کرایه، تاج گل، تالار پذیرایی ، موسیقی و مداحی و …
دیدگاهتان را بنویسید