چرا اهل تسنن به سنگ قبر اعتقاد ندارند؟
گذاشتن سنگ قبر از زمان های گذشته رواج داشته است و روی سنگ قبرها نام و مشخصات متوفی، تاریخ تولد و وفات و همچنین دعا یا شعر نوشته شده است. همچنین سنگ قبر در بسیاری از کشورها نمادی از احترام به فرد متوفی و به عنوان نشانگر در قبرستان قرار دارد. در بسیاری از ادیان سنگ قبر مانند مسیحیت، یهودیت و اسلام مورد استفاده قرار میگیرد. اما شواهدی وجود دارد در دین اسلام اهل تسنن به سنگ قبر اعتقاد ندارند برای درگذشتگان خود نمیگذارند. در رابطه با این مطلب گفتههای زیادی نیست؛ اما ما سعی میکنیم یک جمعبندی کلی درباره این سوال برای شما ارائه دهیم.
اهل تسنن معتقدند که پیامبر اکرم (ص) با قراردادن سنگ قبر و همچنین مشخص کردن قبرها مخالف بودند؛ زیرا پیامبر اکرم با مرده پرستی مخالف بوند و آمدن سر قبر متوفی نوعی مرده پرستی به شمار می آید به همین دلیل با این موضوع مخالفت میکردند. حضرت محمد(ص) معتقد بودند که نباید برای درگذشتگان عزاداری کرد؛ زیرا خداوند ناراحت میشود. به همین دلیل قبرستان سنیها با ادیان دیگر تفاوت دارد. اهل تسنن پس برگزاری مراسم تدفین ودفن کردن متوفی خود میروند و دیگر به مزار آن فرد بر نمیگردند. همچنین سنیها مراسم سه و هفت و چهلم ندارند و باور دارند که باید فرد فوت شده را فراموش کرد؛ زیرا فرد متوفی تسلیم خداوند شده است.
درحالی که اهل شیعه تا مدتها ناراحت عزیز از دست رفته خود هستند و با سنگ قبر گذاشتن، ادا احترام را به جای میآورند. البته نقص این موضوع نیز وجود دارد؛ چرا که در زمان خلافت حضرت علی (ع)، ایشان هر روز به محل دفن حضرت فاطمه میرفتند. اگر این موضوع حرام بود، هیچ کدام از اهل بیت سنگ قبر نمیگذاشتند و به زیارت اهل قبور نمیرفتند. در این بین بسیاری از افراد نیز معتقدند سنگ قبر نگذاشتن را حرام است و آن را باطل میشمارند. چرا که قبر انسان را مانند کتاب و سنگ قبر آن همچون جلد کتاب به حساب می آورند.
اهل تسنن سنگ قبر ندارند چرا که معتقدند این امر باعث می شود که قبر فرد متوفی به یک مکان مقدس تبدیل شود و این امر با عقاید اسلامی در مورد مرگ ، زندگی و زندگی بعد از مرگ مغایرت دارد.
پاسخ طولانی تر این است که دیدگاه سنی ها در مورد سنگ قبر بر اساس چندین منبع اسلامی است. یکی از این منابع حدیثی است که از پیامبر اسلام (ص) نقل شده است که فرمودند: «مردگان خود را در زمین دفن کنید و بر روی قبرهای آنها سنگ نگذارید، زیرا سنگ ها قبر را مقدس می کنند و خداوند مقدس نیست.»
منبع دیگری که دیدگاه سنی ها را در مورد سنگ قبر شکل می دهد، قرآن است. در آیه ۲۱ سوره روم آمده است: «و هر کس که گناه کند، جزای گناه خود را خواهد دید.» این آیه نشان می دهد که خداوند عادل است و انسان ها باید با توجه اعمال خود در دنیا، در آخرت مجازات یا پاداش ببینند.
سنی ها معتقدند که سنگ قبر می تواند باعث شود که مردم قبر را به عنوان یک مکان مقدس ببینند و این امر می تواند منجر به توسل به مردگان شود. متوسل شدن به مردگان با عقاید اسلامی در مورد مرگ و زندگی مغایرت دارد.
بر اساس این دیدگاه ها، سنی ها معتقدند که سنگ قبر برای مردگان مفید نیست و می تواند مضر باشد. بنابراین، آنها از گذاشتن سنگ قبر بر روی قبور خود خودداری می کنند.
البته، این دیدگاه در مورد سنگ قبر در میان تمام سنی ها یکسان نیست. برخی از اهل سنت گذاشتن سنگ قبر را نه تنها بد نمی دانند بلکه معتقدند که سنگ قبر برای نشان دادن احترام به مردگان مفید است و این امر با اعتقادات دین اسلام در مورد مرگ، زندگی و زندگی بعد از مرگ مغایرت ندارد. ممکن است این افراد از سنگ قبر بر روی قبور خود استفاده کنند.
سخن پایانی
در پاسخ به سوال چرا اهل سنت سنگ قبر ندارند؟ باید گفت که اهل تسنن به سنگ قبر اعتقاد ندارند دلایل خود را به پیامبر اکرم متصل میکنند و میگویند که ایشان با سنگ قبر قرار دادن مخالف بودند. ولی بسیاری از افراد بر این باور هستند که این دیدگاه وهابیون است و به اهل تسنن هیچ ارتباطی ندارد. زیرا وهابیت به دنبال این هستند که بین سنی و شیعه تفرقه و دشمنی ایجاد کنند. لازم به ذکر است که بدانید بسیاری از سنیها به زیارت اهل قبور و همچنین سنگ قبر اعتقاد دارند و برای آن اهمیت زیادی قائل هستند.
دیدگاهتان را بنویسید